Oostzaanse pluimvee en konijnen vereniging
  • Home
  • Kijkje in ons clubblad
  • Corona maatregelen
  • Activiteiten
  • Mededelingen
  • Bestuur
  • Geschiedenis
  • Privacyverklaring
  • Lid worden
  • Contact

21 augustus 2020

Klik Betreft: Corona en keuringen
Geacht Bestuur

In de afgelopen periode hebben de KKV en HKV constructief overleg gevoerd met KLN over hoe om te gaan als keurmeester met de keuringen in het komende half jaar. Corona drukt ook zijn stempel op de tentoonstellingen en zeker op de wijze van keuren. Samen hebben wij gezocht naar de condities waarin het verantwoord is om te keuren en wordt voldaan aan de noodzakelijke hygiëne voorwaarden. De tentoonstellingsorganisatie is verantwoordelijk om de noodzakelijke hygiëne voorwaarden in te vullen.

KLN heeft zich vanaf het begin van de Corona op het standpunt gesteld dat er moet worden voldaan aan de eisen die de RIVM en overheid stellen. Deze informatie kunt u vinden op de sites van het RIVM en de overheid. (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19 en https://www.rivm.nl) Dit neemt niet weg dat wij in onderling overleg met de HKV en KKV hebben gekeken via enquêtes wat de keurmeester er zelf van vindt en of hij/zij wil gaan keuren of hiervan afziet. Een grote meerderheid heeft aangegeven wel te willen keuren mits er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Er is ook een groep keurmeesters die heeft aangegeven niet te gaan keuren zolang Corona nog heerst in Nederland. Daarnaast zijn er zoals bekend grote regionale verschillen die maken die zeker ook invloed hebben op deze keuzes. KLN kan zich heel goed vinden in zowel het wel of niet gaan keuren. Dit is een keuze die iedereen afzonderlijk maakt en die samen gaat met hun eigen risico inschatting.

In overleg met de KKV en HKV is besloten dat er zowel een brief naar de tentoonstellingsorganisaties/ verenigingen en speciaalclubs zal worden gezonden maar ook een brief zal worden gestuurd aan de keurmeesters. Jullie organiseren de shows en dienen rekening te houden met de wensen en eisen van de keurmeesters. Bijgaand treft u dan ook een kopie aan van de brief die wij aan de keurmeesters gaan sturen.

Voorop staat dat de keurmeester niet gaat keuren als hij/zij zich niet 100% goed voelt. Als de keurmeester klachten heeft dan blijft deze thuis en meldt zich af voor de keuring. De keurmeester bepaalt uiterlijk 3 dagen voor de keurdag of deze gaat keuren en informeert de tentoonstellingsorganisatie. De keurmeester doet dit zo tijdig mogelijk om de tentoonstellingsorganisatie de mogelijkheid te geven nog een vervanger te vinden. Natuurlijk als de keurmeester zich kort voor de keurdag niet fit voelt, gaat deze niet keuren. Overigens adviseren wij de tentoonstellingsorganisatie om de keurmeesters niet het maximum aantal dieren (80+) te laten keuren omdat -als er dan een keurmeesters uitvalt- op het laatste moment bij meerdere keurmeesters niet de mogelijkheid bestaat om deze keuring over de andere keurmeesters te verdelen. Het is daarbij wel belangrijk dat als dit gevolgen heeft voor dispensaties, wij hier soepel mee zullen omgaan.
Het is van belang te stellen dat de gezondheid van keurmeesters, schrijvers en aandragers bij ons voorop staat. Dit geldt natuurlijk ook voor de medewerkers en bestuursleden van de shows. Uw gezondheid staat voorop.

Om te gaan keuren moet de tentoonstellingsorganisatie zorgen voor minimaal 1,5 meter afstand. Geen publiek binnen de 1,5 meter zone. De keurmeesters moeten zich vrij kunnen bewegen achter de keurtafel. Creëer een omgeving van 3 meter rond de keurmeester waarin hij zich vrij kan bewegen (bubble). Bij de hoenders kan ook worden gekozen om de rij, waarin de keurmeester zijn keuring uitvoert, af te sluiten en de keurmeester en mogelijke schrijver rustig hun werk te laten doen. Alles moet er op gericht zijn de keurmeester veilig zijn werkzaamheden te kunnen laten uitvoeren. Er is een groep keurmeesters die heeft aangegeven zelf de beoordelingskaart te willen schrijven, anderen geven aan gewoon een schrijver te willen hebben en te gebruiken tijdens de keuring. Ook deze schrijver moet minimaal 1,5 meter afstand houden. Dit geldt ook bij de pelsdieren voor de aandrager. Dus het is dan wellicht handig als de dieren worden neergezet op een aparte tafel waar de keurmeester de dieren kan oppakken voor keuring. Sommige keurmeesters willen gebruik maken van een mondkapje en de mogelijkheid om hun handen periodiek te kunnen ontsmetten. Indien de keurmeester dit wil moet de tentoonstellingsorganisatie zorgen dat deze middelen beschikbaar zijn. Het is van belang dat er wordt gezorgd voor een goede ventilatie tijdens de show en keurdag.

Bij de enquête is gebleken dat keurmeesters terughoudend zijn om met elkaar te reizen naar een show. Een groep heeft zelfs aangegeven dat zij alleen willen reizen. Dit is natuurlijk toegestaan. Ook is aangegeven dat keurmeesters zorgen hebben over het keuren op open keuringen omdat het hier mogelijk lastiger is om de 1,5 meter afstand in acht te nemen. Wij vragen de tentoonstellingsorganisaties om hier speciaal aandacht aan te schenken. Het heeft de voorkeur om geen publiek toe te laten tijdens de keuring en het aantal mensen bij de keuring te beperken.
Indien bij binnenkomst blijkt dat de tentoonstellingsorganisatie geen maatregelen heeft getroffen dan is de keurmeester gerechtigd om huiswaarts te keren na melding aan het tentoonstellingsbestuur dat de omstandigheden niet conform de richtlijnen zijn. De keurmeester heeft dan recht op een volledige keurvergoeding en reiskosten. De verantwoordelijkheid om te voldoen aan de eisen van de RIVM en de overheid ligt bij de tentoonstellingsorganisatie/ vereniging of speciaalclubs.

Het is dus van belang dat de tentoonstellingsorganisatie vroegtijdig contact opneemt met de betrokken keurmeesters en hen informeert over hoe de tentoonstelling omgaat met de invloed van Corona en de richtlijnen van het RIVM en de overheid. De tentoonstellingsorganisatie overlegt met de individuele keurmeester wat zijn eisen en wensen zijn. Wil hij een schrijver of gaat hij zelf schrijven. Wil hij een aandrager of niet. Wil hij gebruik maken van een mondkapje en hoe wordt de 1,5 meter afstand aan de keurmeester en zijn helpers gegarandeerd. Tot slot overlegt de tentoonstellingsorganisatie ook met de keurmeester over hoe hij reist, alleen of met anderen, omdat dit anders voor ongewenste verrassingen qua kosten kan leiden. Als keurmeesters wel willen keuren maar zelf de keurkaart willen schrijven dan is het maximale aantal dieren vastgesteld op 65 te keuren dieren. Het is essentieel dat alle bovengenoemde zaken minimaal 3 weken voor aanvang van de keurdag met de keurmeester zijn besproken. Bij voorkeur natuurlijk eerder dan de genoemde 3 weken. Indien u als keurmeester nog andere specifieke wensen heeft dan moet u deze zelf met de organisatie vooraf bespreken om misverstanden te voorkomen. Ons advies: bevestig deze zaken ook per mail of brief.

Indien een keurmeester om moverende redenen besluit om niet te gaan keuren is dat een besluit wat wij moeten respecteren. Keurmeesters die besloten hebben om niet te gegaan keuren worden verzocht om via digikeur keuringen te annuleren en de dagen te blokkeren.

De richtlijnen van de overheid en RIVM zijn een momentopname en wijzigen eigenlijk voortdurend. Zeker nu het virus weer actiever is dan enkele weken geleden. Het kan zijn dat er aanvullende maatregelen worden genomen die tot extra eisen leiden, dit kan landelijk en ook regionale gevolgen hebben. Indien dit het geval is zullen wij opnieuw overleg hebben met de KKV en HKV om te kijken wat hiervan de gevolgen zijn voor het houden van een show en voor de rol van de keurmeester en zijn helpers. Wij zullen de tentoonstellingsorganisaties/verenigingen en de speciaalclubs hier dan ook direct van in kennis stellen.

Samen kunnen wij het mogelijk maken dat de keuringen kunnen doorgaan. Hierbij staat veiligheid voorop. KLN wenst u natuurlijk een fijne keurdag en blijf gezond. Indien u nog vragen heeft stuur een mail aan keurmeester@kleindierliefhebbers.nl en aan de secretaris@kleindierliefhebbers.nl.


Namens het KLN HB-bestuur,
Erna Sanders                                              Bart van der Vlis
Secretaris                                                     Keurmeestersaangelegenhede




24-05-2020

Corona crisis en de gevolgen voor onze hobby
In de afgelopen maanden hebben wij, als KLN-bestuur, de richtlijnen gevolgd, zoals deze door het RIVM en de regering zijn opgesteld. Afgelopen week hebben wij een nieuw protocol opgesteld over het tatoeëren van konijnen en het enten van konijnen en hoenders en dwerghoenders. Corona heeft een grote impact op de samenleving en onze hobby. Op dit moment ontvangen wij veel vragen van verenigingen en speciaalclubs over wat er gaat gebeuren in de komende maanden, nu de maatregelen iets minder strikt lijken te worden. KLN blijft de maatregelen van de regering en het RIVM opvolgen. In dat kader zijn wij ook bezig met het opstellen van een protocol over hoe en wat de impact is van de 1,5 meter samenleving op onze hobby. Hier zijn wij de komende weken mee bezig en zullen dit concept ook bespreken met onder andere de commissies binnen onze organisatie, zoals standaard- & examencommissies, HKV en KKV, landelijke tentoonstellingen en nog een aantal betrokkenen als NBS en facilitair bureau. Daarna zullen wij dit publiceren op de KLN-site en op Facebook. Natuurlijk komt dit ook in KLN-nieuwsbrief aan de orde waar u zich via Facebook op kan abonneren.

Voor feitelijke informatie verwijzen wij de site: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/05/19/corona-aanpak-de-volgende-stap


KLN-bestuur


Klik hier om te bewerken.
Tatoeëren van konijnen en enten van pluimvee en konijnen door de dierenarts.

In de afgelopen Corona periode hebben wij gekozen om het tatoeëren van konijnen door de tatoeëerders en het enten van hoenders en konijnen door de dierenarts tijdelijk op te schorten. Wij hebben gekozen om de adviezen van de overheid en het RIVM volledig te volgen. Nu, met de verruiming van de nieuwe maatregelen in het verschiet, volgen wij wederom om zo te zorgen, dat het tatoeëren en enten weer op gang komt, maar wel met een aantal belangrijke spelregels. Het blijft overigens een dilemma voor KLN. Wij willen leden, veelal in de risicoleeftijd, niet in gevaar brengen, maar wij snappen ook heel goed, dat leden graag hun konijnen gemerkt willen hebben. De 1,5 meter samenleving is het uitgangspunt om het tatoeëren weer op gang te brengen. Let daarbij goed op de kwetsbare fokkers in onze liefhebberij. Het is heel vervelend als je tijdens het merken of enten het Corona virus zou verspreiden en (kwetsbare) fokkers in de problemen brengt. Nu de maatregelen vanuit het RIVM en de regering in stappen worden afgebouwd, zien wij mogelijkheden om het tatoeëren en enten weer mogelijk te maken.
KLN stelt de volgende regels voor:
1. Maak een afspraak met je tatoeëerder. Breng de te merken konijnen bij de tatoeëerder thuis. De tatoeëerder merkt de konijnen, de fokker gaat tussendoor naar huis en haalt de konijnen vervolgens op de afgesproken tijd weer op. De tatoeëerder kan alleen de konijnen tatoeëren, maar als iemand de konijnen vast moet houden, kan dat alleen een gezinslid van de tatoeëerder zijn.
2. Een alternatief is een tatoeëerkistje. Door sommige fokkers wordt dit kistje wel als dieronvriendelijk gezien. Het vereist kundig gebruik. Indien de tatoeëerder dit kistje wil gebruiken, is informatie op de site van KLN te vinden en te bestellen (materiaalbeheer).
3. Ook mag de fokker zelf tatoeëren. De fokker leent de tang en merkt zijn konijnen zelf. Na het merken worden de tang en andere spullen ontsmet met 70 % alcohol (gel of spiritus). Daarna brengt de fokker deze spullen naar de volgende fokker, die zelf wil merken.
4. Zoek eventueel een ander die wil en kan tatoeëren, eventueel met zijn zoon/dochter of vrouw/man. Kies altijd voor het volgen van de nieuwe Coronamaatregelen en pas de oplossing daarbij aan.
5. De Vereniging speelt een belangrijke rol in de organisatie van het tatoeëer proces.
6. Ga niet als tatoeëerder bij de fokkers op bezoek om te tatoeëren, maar laat de konijnen naar de tatoeëerder komen. Veiligheid staat ten allen tijden voorop! Let goed op om altijd 1,5 meter afstand te houden!
Het bestuur KLN adviseert: neem nooit onnodige risico’s. Wees zorgvuldig en denk goed van tevoren na hoe je het merken organiseert. Trek eventueel handschoenen aan, doe een mondkapje op en ontsmet of was regelmatig de handen. Onze hobby kent veel oudere leden in de risicogroepen, die ook als tatoeëerder optreden. Voor deze oudere liefhebbers kan het Coronavirus een ernstige bedreiging zijn. Neem als vereniging de juiste beslissingen en denk na wat en hoe je het merken en enten gaat doen als club. Later tatoeëren blijft nog steeds een optie.
Bij het enten van konijnen tegen RVHD2 of het enten van pluimvee kan ook nog een ander probleem meespelen. Geeft de dierenarts wel een entbewijs als de konijnen niet getatoeëerd zijn? In dit soort gevallen kan de dierenarts een entformulier maken, waarbij hij/zij het formulier aftekent en afkruist met het aantal konijnen die geënt zijn. Zo kan de fokker later, na het tatoeëren het formulier invullen met de juiste oornummers. Zo hoeft het enten geen probleem te zijn. Stem een en ander goed af met de dierenarts.
Ook vooroverleg met de dierenarts voor het enten van pluimvee is belangrijk. Volg de Coronamaatregelen en stel een uitvoeringsplan met de dierenarts op hoe de sprayenting bij pluimvee uitgevoerd gaat worden.

Namens het KLN-bestuur



Tatoeëren en vaccineren van konijnen
24 april 2020
Er komen via email veel vragen bij ons binnen over het tatoeëren van konijnen. In deze update geven we specifieker aan hoe men, tijdens activiteiten als vaccineren en tatoeëren, rekening kan houden met elkaar, om de kans op besmetting met COVID-19 te verkleinen.


Naar aanleiding van de nieuwe maatregelen, aangekondigd door de regering aan de hand van adviezen van het RIVM kunnen we stellen dat het nog steeds beter is en dus ook de voorkeur heeft om het tatoeëren uit te stellen om zo besmetting tussen de leden onderling te voorkomen.
Naast dit advies kunnen we ons voorstellen dat veel langer wachten in sommige situaties niet wenselijk is. Wanneer de 1,5 meter afstand tussen de tatoeëerder en de fokker in acht wordt gehouden en er gebruik gemaakt wordt van een kistje, waarin het konijn gefixeerd kan worden, is het mogelijk een konijn te tatoeëren. Zorg wel voor voldoende afstand tot elkaar en zorg ook dat de tekens in de tang voldoende scherp zijn. Reinig en ontsmet telkens de tang en nummers goed.  Trek handschoenen aan en ontsmet regelmatig ook de handen. Vermijd de grote bloedvaten in de oren . Vooral bij oudere konijnen worden de oren vleziger, waardoor er nog meer gevraagd wordt van de deskundigheid van de tatoeëerder.
In de afbeelding is een voorbeeld weergegeven van een kistje om konijnen te fixeren. Dit kistje is voor alle rassen te gebruiken en is in Duitsland verkrijgbaar.

Ook het enten van konijnen tegen RVHD kan door de dierenarts gebeuren, mits voldoende afstand van minimaal 1,5 meter gehouden wordt tussen de verschillende personen.  Het vaccineren is goed mogelijk door het konijn ook in een kist te zetten, zodat de dierenarts de konijnen alleen kan enten.
Wanneer nieuwe maatregelen van kracht worden, zullen wij u informeren.
Harry Arts, KLN dierhouderijaangelegenheden

Foto
Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • Home
  • Kijkje in ons clubblad
  • Corona maatregelen
  • Activiteiten
  • Mededelingen
  • Bestuur
  • Geschiedenis
  • Privacyverklaring
  • Lid worden
  • Contact